Para biriktirme yetisi birçok konuda olduğu gibi kültürel değişikliklerden etkileniyor. Örneğin 2005 senesini ele alalım. Japonya’da vergi sonrası gelirden biriktirilen oran %25,5 iken Amerika Birleşik Devletleri’nde bu oran -%0,5 olarak gerçekleşmiştir. Bu farkı hayatın Japonya’da Amerika’dan daha ucuz olması şeklinde açıklamak ise mümkün değil, zira Japonya’daki Tokyo ve Osaka dünyanın en pahalı şehirlerinden. Devletlerin birikime, yatırıma nasıl baktıkları ve vatandaşları nasıl yönlendirdikleri çok önemli.
Türkiye’ye baktığımızda, eli para tutan genç neslin para birikimi konusunda çok aktif olmadığını görüyoruz. Ne yazık ki devletin para biriktirme konusunda, haklı yüreklendirecek vergi avantajları sağladığı da görülmüyor. Neyse ki biriktirmeyi beceremeyenler için kolay bir çözüm var gibi.. Türkiye’de yeni yeni işlemeye başlayan bireysel emeklilik sistemi, para yatırımı için çeşitli olanaklar sunuyor ve kişiye özel birikim çözümleri getiriyor. Her ay sabit bir ücret ödeyebilir veya senede bir kez toplu ödeme yapabilir ya da daha farklı bir sistemi danışmanınızla oturup geliştirebilirsiniz. Bordrolu kişilere aylık gelir vergisi avantajı da sağlayan bu sistemin incelenmesini tavsiye ederim.
Biriktirmeyi becerebilenler için ise yatırımın nereye yönleneceği eskiden açıktı: Ya dövize ya vadeli mevduata.. Faizlerin iniş eğiliminde olduğu ve daha da inmesi beklendiği günümüzde ise dengeler şaştı ve eskiden kesin bildiğimiz artık soru işareti oldu. Şu anda, bazı bankaların kampanyalar dahilinde verdiği yüksek oranlar hariç, ortalama vadeli mevduata alınan faiz 30 günden bağlarsanız, brüt %10,75. Benim tercihim, faizlerin sene sonuna kadar daha da düşeceğini beklediğimden vadeli mevduatımı 3 aylıktan bağlamak oldu. 3 aylıklarda faiz %10,5’e düşüyor. Dün HSBC’nin bir şubesindeki müdürle yaklaşık yarım saat boyunca bu konu üzerinde konuştuk. Vadeli mevduatlar düşerken tam tersi yönde getiri yapan B likit ve B değişken fonları üzerinde durduk. Yatırımımın bir kısmını B değişken fona yönlendirme kararı aldım. Getirisine göre ya devam edeceğim ya da başka çareler aramaya başlayacağım. Hatta yeni bir bireysel emeklilik sözleşmesi imzalama vaktimin geldiğini bile düşünüyorum. Tavsiyem, piyasaları yakından takip edip zaten zor biriken paranızı en iyi şekilde değerlendirmeniz.
Peki ne kadar biriktirmeliyiz?
Hepimizin değişik net gelirleri var. Değişmeyen ise hepimizin bu maaştan ödüyor olduğu ya kira ya ev kredisi, eve ait aidat, elektirik, su, gaz, telefon faturaları ve yiyecek-içecek giderleri. Kişisel bütçenizi hazırlarken ilk önce bir senede gelirinizin yüzde kaçını biriktireceğinize karar vermek. Daha sonrasında aşağıdan yukarıya giderek büyük başlı ve değişmeyen giderlerin oranını ayarlayabilmek. Sabit giderleri net gelirinize oranlayıp %60’ı geçmemesini sağlarsanız, geri kalan %40’ının en az %25’ini yatırıma yönlendirebilirsiniz. Sabit giderlerinize bireysel emeklilik sistemine ödeyeceğiniz rakamı da dahil edebilirseniz ne ala..Sene sonunda kendinizi tebrik edip güzel bir kutlama yapın derimYazan:Fatmanur Erdoğan
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder